Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Άγιον Όρος, κιβωτός της Ορθοδοξίας


Σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια», ΕΡΤ2

Επεισόδιο 8ο (20/11/2016): «Άγιον Όρος, κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Το Άγιον Όρος, αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας. Καταλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, το όρος Άθως συνδέεται με τη γιγαντομαχία, μεταξύ των Γιγάντων και των Θεών του Ολύμπου. Ηγέτης των πρώτων ήταν ο Άθως. Ο Άθως πέταξε από τη Θράκη έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα, αστόχησε, και ο βράχος έπεσε στη θάλασσα δημιουργώντας το Όρος, στο οποίο δόθηκε το όνομά του.
Το Άγιον Όρος, αποτελείται σήμερα, από 20 ιερές μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα, όπως σκήτες, κελλιά, ερημητήρια. Πρωτεύουσά του είναι οι Καρυές.
Η Αθωνική μοναστική ζωή αρχίζει το 843, με την άφιξη στον Άθωνα δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: του Οσίου Πέτρου του Αθωνίτη και του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη.
Οι τηλεθεατές της σειράς «Φωτεινά Μονοπάτια», παρακολουθώντας αυτό το επεισόδιο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Αγίου Όρους από την αρχαιότητα, να γνωρίσουν το αρχαιότερο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αλλά και την αρχαιότερη σκήτη στο Άγιον Όρος, τη σκήτη της Αγίας Άννης. Στην εκπομπή μιλούν ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης (συγγραφέας), ο πατήρ Παύλος Λαυριώτης, ο Κρίτων Χρυσοχοΐδης (ομότιμος διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και ο μοναχός Φίλιππος Μικραγιαννανίτης.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Σενάριο: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς
Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας – Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης, Αντώνης Βαφειάδης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης
Γραμματεία: Ζωή Μπιλιάλη
Εκτελεστής παραγωγός: Φ. ΣΠΥΡΟΓΛΟΥ- Ε.ΤΡΙΒΗΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.
Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη