Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

7. Svete Gora - nebeski grad: Život kao podvig / 7. Άγιον Όρος - Ουράνια πόλη. Η ζωή ως άσκηση


Sedma epizoda dokumentarnog serijala Sveta Gora: nebeski grad govori o ishodištima, osobenostima i suštini hrišćanskog podviga ili askeze.

Το έβδομο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται στην προέλευση, τις ιδιαιτερότητες και την ουσία του χριστιανικού αγώνα ή της άσκησης.

Hrišćanski podvižnički etos svoj izvor ima u novozavetnom predanju, premda su neka od njegovih glavnih obeležja preuzeta iz filosofskih škola helenističkog perioda. Kroz "duhovne vežbe" kao što su pokajanje, post, molitva, sećanje na Boga, uzdržanje i slične, hrišćani zadobijaju dar duhovne pažnje i budnosti, čime su u stanju da se usredsrede na svoj unutrašnji život i da tako postepeno iskorenjuju ono što ih odvaja od vrlinskog života.

 Shvaćena u smislu samoizgradnje i samoobdelavanja, askeza u istočnom hrišćanstvu nije označavala eskapistički beg iz istorijskog egzistiranja, društvenu neangažovanost ili neprijateljstvo prema telu, već je bila primarno upravljena ka oslobađanju čoveka od strasti koje remete njegovo rasuđivanje i odnose sa drugim ljudima.

Praksa askeze posebno je izražena u maksimalističkom etosu hrišćanskog monaštva, koji svoj najvidljiviji oblik ima upravo na Svetoj Gori. Osnovni cilj hrišćanskog podviga sastoji se u razbijanju okova egoizma i zadobijanju svetosti kroz dar delatne ljubavi. U moderno doba, koje je, možda više od bilo kojeg drugog u istoriji, obeleženo istrajavanjem u samoljublju i narcističkom egzistencijalnom držanju, iskustvo hrišćanske askeze poprima subverzivni i isceliteljski karakter: ono poziva čoveka na preumljenje i koreniti preobražaj njegove ličnosti, na nadilaženje njegovih bioloških okvira i otvaranje prema drugom čoveku i Bogu.

Učestvuju: prof. dr Mikonja Knežević, jeromonah Partenije Hilandarac, dr Vladimir Cvetković, jeromonah Martinijan Hilandarac, dr Oliver Subotić, monah dr Romilo Knežević, jeromonah Nikolaj Hilandarac, Anastasios Duros, dr Fedon Hadžiantoniu.

Urednik serijala: prof. dr Mikonja Knežević
Scenarista: Nemanja Nikolić
Montaža: Srđan Ristić
Radio televizija Srbije